Skip to content
Home » Άρθρα » καλλυντικά » Τα οφέλη της χρήσης της βλέννας από σαλιγκάρι στον άνθρωπο

Τα οφέλη της χρήσης της βλέννας από σαλιγκάρι στον άνθρωπο

  Το σαλιγκάρι είναι γαστερόποδο πνευμονοφόρο μαλάκιο που το σώμα του προφυλάσσεται από ένα περιελιγμένο όστρακο (https://el.wikipedia.org/wiki/Σαλιγκάρι). Στην αρχαία Αίγυπτο το σαλιγκάρι συμβόλιζε την αιωνιότητα και τη γονιμότητα.Πριν από 2000 χρόνια ο Ιπποκράτης εντόπισε τις ενυδατικές ,καταπραϋντικές και επουλωτικές ιδιότητες που είχε το έκκριμα σαλιγκαριού στον άνθρωπο .Στη συνέχεια οι θεραπευτικές ιδιότητες των σαλιγκαριών ξεχάστηκαν για πολλά χρόνια ενώ στη μεσαιωνική Ευρώπη η κατανάλωσή τους για τροφή θεωρούταν μεγάλη αμαρτία. Όμως οι ιδιότητες της βλέννας ξαναέγιναν γνωστές πολύ αργότερα. Μόνο στα τέλη του εικοστού αιώνα ένας αγρότης από την Χιλή που καλλιεργούσε τα σαλιγκάρια, παρατήρησε ότι το δέρμα στα χέρια των εργατών του έχει ομαλή, ελαστική και πολύ νεανική εμφάνιση και οι πληγές στα χέρια επουλώνονται γρήγορα. Το αποτέλεσμα της έρευνας του ήταν η παρατήρηση ότι μετά τη συλλογή των σαλιγκαριών τα χέρια των εργαζομένων ήταν γεμάτα βλέννα. Πραγματοποιήθηκαν οι μελέτες που απέδειξαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες της βλέννας του σαλιγκαριού και την υψηλή περιεκτικότητα της σε θρεπτικά συστατικά.

  Τι είναι η βλεννίνη

  Τα σαλιγκάρια μετακινούνται με τη σόλα ή με το «πόδι», το οποίο επί της ουσίας είναι ένας μυς. Η κίνηση πραγματοποιείται με τη συστολή και την επέκταση αυτού του μυός. Ο εν λόγω μυς περιέχει τους αδένες που εκκρίνουν την βλέννα, η οποία κάνει την επιφάνεια ομαλότερη και πιο ολισθηρή για το σαλιγκάρι. Το σαλιγκάρι εκκρίνει μεγάλες ποσότητες βλέννας σε καταστάσεις κινδύνου.

  Η βλέννα του σαλιγκαριού περιέχει ένα μυστικό συστατικό – την βλεννίνη, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στον κόσμο της αισθητικής. Συνήθως η βλέννα συλλέγεται από τα σαλιγκάρια που έχουν καλλιεργηθεί σε βιολογικά εκτροφεία. Έτσι λαμβάνουμε ένα έκκριμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κρεμών, μασκών και σαμπουάν με σαλιγκάρια.

  Η σύνθεση και οι ιδιότητες της βλέννας σαλιγκαριού

  Πλούσια σε ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά, τα σαλιγκλαρια αποτελούν ένα ιδανικό και απολύτως φυσικό προϊόν για εντατική αναγέννηση και «γέμισμα» του δέρματος με θρεπτικές ουσίες. Αυτό το προϊόν συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνηθισμένων ελαττωμάτων του δέρματος και των ουλών διάφορων επιπέδων δυσκολίας. Η βλέννα περιέχει:

  • κολλαγόνο,
  • ελαστίνη,
  • γλυκολικό οξύ,
  • αλλαντοΐνη,
  • βιταμίνες Β, C, Ε.

  Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί τη βάση του συνδετικού ιστού. Είναι υπεύθυνο για την προστασία και την αντιμετώπιση του άγχους, την ενυδάτωση και την υγεία του δέρματος. Λειτουργεί ως φυσικό γέμισμα του δέρματος και βοηθά στην εξαφάνιση των ρυτίδων.

  Η ελαστίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί μέρος του συνδετικού ιστού. Χάρη στην δράση αυτού του στοιχείου το δέρμα αποκτά την ικανότητα να αποκαθηστά την ζωτικότητα και την ελαστικότητα της. Επίσης, η εξωτερική χρήση της βοηθά στην προστασία και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ισορροπίας.

  Η αλλαντοϊνη είναι μια ουσία που ήταν ανέκαθεν γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην διέγερση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων, στην αύξηση της ταχύτητας επούλωσης των μικρών πληγμάτων του δέρματος και αποτελεί ένα απαραίτητο μέσον στην επιβράδυνση της  γήρανσης. Επίσης έχει ενυδατικές ιδιότητες.

  Το γλυκολικό οξύ που περιέχεται στη βλεννίνη συμβάλλει στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος – γεγονός το οποίο επιτρέπει την βαθύτερη διείσδυση άλλων θρεπτικών ουσιών στο δέρμα.  Διεγείρει την παραγωγή του ενδογενούς κολλαγόνου και της ελαστίνης από τους ινοβλάστες και κατ`αυτόν τον τρόπο παίζει ανεκτίμητο ρόλο στην αποκατάσταση της ισορροπίας, της ελαστικότητας και στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος.

  Οι βιταμίνες φέρνουν αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα και διεγείρουν την παραγωγή του κολλαγόνου. Η υψηλή περιεκτικότητά τους στο εκχύλισμα σαλιγκαριών εμποδίζει την καταστροφή και υποβοηθά στη διατήρηση των υγιεινών κυττάρων του δέρματος. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων και στη διατήρηση της νεανικότητας και της ελαστικότητας του δέρματος. Οι ουσίες που περιέχονται στη βλεννίνη έντονα ενυδατώνουν, τρέφουν και προστατεύουν το δέρμα από τις επιβλαβείς επιδράσεις του περιβάλλοντος.

  Χάρη σε τόσες χρήσιμες ουσίες η βλεννίνη έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:

  Προστατευτικές – αποτρέπει τις αρνητικές επιδράσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων και τις επιπτώσεις λειτουργίας των παθογόνων μικροοργανισμών.

  Εξομαλιντικές – μειώνει το βάθος των ρυτίδων και αποκαθιστά τη φυσική ισορροπία.

  Θεραπευτικές – διεγείρει τις διαδικασίες αναζωογόνησης και διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος.

  Αναπλαστικές – τροφοδοτεί το δέρμα με χρήσιμες ουσίες και βελτιώνει την εμφάνισή του, επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων.

  Ο συνδυασμός  των χρήσιμων ουσιών και των μοναδικών ιδιοτήτων αυξάνει την ζήτηση της βλεννίνης από τον τομέα της αισθητικής και της φαρμακευτικής.

  Η χρήση των σαλιγκαριών στον τομέα της αισθητικής

  Όσον αφορά την δερματολογία και τον κόσμο της αισθητικής η χρήση του εκχυλίσματος σαλιγκαριού συμβάλλει στην επιβράδυνση της γήρανσης του δερματικού ιστού και είναι επίσης απαραίτητη για την επούλωση των ουλών και λοιπών συνηθισμένων ελαττωμάτων του δέρματος. Η βλεννίνη χρησιμοποιείται επιτυχώς για το παρασκεύασμα καλλυντικών.Η διαδικασία συλλογής της βλέννας του σαλιγκαριού δεν είναι εύκολη και είναι χρονοβόρα, γι`αυτό τα προϊόντα με βάση της δεν είναι φθηνά. Το εν λόγω εκχύλισμα επίσης περιλαμβάνεται σε ορισμένα προϊόντα για τα μαλλιά. Τα σαμπουάν και οι μάσκες με το εκχύλισμα συμβάλλουν στην υγεία των μαλλιών μας και του τριχωτού του κεφαλιού μας.

  Στις μέρες μας σκοπεύοντας στην σοβαρή καταπολέμηση της γήρανσης μερικές εταιρείες ξεκίνησαν την παραγωγή ορού προσώπου (serum) με υαλουρονικό οξύ και εκχύλισμα σαλιγκαριού. Ο ορός έχει την μέγιστη συγκέντρωση της βλεννίνης ενώ  η προσθήκη του υαλουρονικού οξέα βοηθάει στην επιτάχυνση του αποτελέσματος.

  Η χρήση των σαλιγκαριών σε υπηρεσίες περιποίησης

  Για υπηρεσίες περιποίησης στα σαλόνια ομορφιάς χρησιμοποιούνται καλλυντικά ή θεραπευτικά σαλιγκάρια του είδους Helix Pomatia ή Achatina fulica. Το κάθε σαλιγκάρι υποβάλλεται σε μια σειρά εξετάσεων πριν από τη χρήση τους. Τα σαλιγκάρια είναι φορείς ορισμένων παρασίτων που μπορούν να μεταδοθούν στους ανθρώπους μέσω επαφής με το δέρμα, επομένως είναι απαραίτητο να τα εξετάσετε πριν την χρήση. Πριν ξεκινήσει η υπηρεσία περιποίησης, η υπάλληλος καθαρίζει το πρόσωπο σας, εφαρμόζει ένα στρώμα κρέμας γάλακτος και έπειτε τοποθετεί το σαλιγκάρι. Το σαλιγκάρι προσαρμόζει, βγαίνει από το κέλυφος και αρχίζει να τρώει την κρέμα γάλακτος μαζί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αφήνοντας πίσω του τα ίχνη υγρής βλέννας. Οι κινήσεις των σαλιγκαριών μοιάζουν με κινήσεις μασάζ, γι’αυτό αυτή η διαδικασία επίσης ονομάζεται μασάζ με σαλιγκάρια. Αφού τελειώσει η υπηρεσία τα σαλιγκάρια πρέπει να καθαριστούν, διότι μπορούν να μεταφέρουν μολύνσεις από ένα άνθρωπο στον άλλον. Σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή μιας έτοιμης μάσκας προσώπου με τη βλέννα του σαλιγκαριού θα είναι πιο ασφαλής.

  K-C’s Beauty  www.e-agores.com

  UA-78154111-1