Skip to content
Home » Άρθρα » ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ » Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

Τι είναι τα αιθέρια έλαια;

  ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

  ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ;

  Τα  αιθέρια έλαια είναι εκχυλίσματα από τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς, το ξύλο, τη φλούδα και τις ρίζες φυτών και δέντρων.

  Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικά, δηλαδή, εξατμίζονται γρήγορα και φτάνουν μέσω της όσφρησης στα διάφορα κέντρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να επιδρούν στην ψυχoλογία μας και να επηρεάζουν τη διάθεση μας. Τα πτητικά συστατικά τους χρησιμοποιούνται χωριστά ή συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα καινούριο αρωματικό μπουκέτο αρωμάτων με μεγάλη διάρκεια.

  Κάθε αιθέριο έλαιο περιέχει τα συστατικά του φυτού σε υψηλή συγκέντρωση, γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται προσοχή κατά τη χρήση τους. Πάντα πρέπει να αραιώνονται με λάδι, βάση από  φυσικά λάδια όπως το καστορέλαιο,το αμυγδαλέλαιο κ.α. ή νερό πριν από κάθε χρήση .

  Παιδιά κάτω των 18 μηνών δεν πρέπει να φροντίζονται με αιθέρια έλαια.Τα αιθέρια έλαια δεν λαμβάνονται εσωτερικά. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα: βασιλικός, καμφορά, φασκόμηλο, ύσσωπος.

   

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

  ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

  Από αρχαιοτάτων χρόνων, από την εποχή του Ιπποκράτη,  τα αιθέρια έλαια είχαν ευρύτατη εφαρμογή στην καθημερινή ζωή τόσο για θεραπευτικούς όσο και για καλλωπιστικούς σκοπούς. Συστηματική ήταν και η χρήση τους σε θρησκευτικές τελετές μαντεία, θυσίες και σε θεατρικές παραστάσεις.

  Πολλά αιθέρια έλαια περιγράφονται από τον Διοσκουρίδη , μαζί με τις πεποιθήσεις της εποχής σχετικά με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, στο έργο του De Materia Medica!

  Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη τα αιθέρια έλαια βοηθούν στην αποκατάσταση της διαταραγμένης  ισορροπίας για αυτό και πρότεινε το καθημερινό μπάνιο με αιθέρια έλαια.

  Oι Ινδοί χρησιμοποιούσαν τα αιθέρια έλαια για θεραπευτικούς σκοπούς. Oι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν τα φυτά σε συνδυασμό με το μασάζ και το βελονισμό το 3000 π.Χ.. Oι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αιθέρια έλαια στην ιατρική, στην τελετουργία αλλά και για την ταρίχευση νεκρών, ενώ οι ιερείς γνώριζαν ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της μανίας και της κατάθλιψης. Μια διαπίστωση της εποχής εκείνης σε μια επιδημία χολέρας ήταν ότι οι αρωματοποιοί δεν αρρώσταιναν λόγω του ότι τα αιθέρια έλαια έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.

   

  ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ;

  ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

  ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

  Χρησιμοποιούνται γενικότερα στην αρωματοθεραπεία,στα αρώματα, τα χειροποίητα σαπούνια, τα άλατα λουτρών, τις λοσιόν, σε προϊόντα φροντίδας του σώματος, στα φυσικά χειροποίητα καλλυντικά ,σε αποσμητικά χώρου του εμπορίου (σε πολύ μικρές ποσότητες),στο Ανθόνερο  και στα φυσικά προϊόντα περιποίησης σώματος,προσώπου και μαλλιών.Τα επιλέγουμε με τις ιδιότητες τους.

  Η χημική αντιγραφή των αιθέριων ελαίων χρησιμοποιείται ευρύτατα σε αρώματα και καλλυντικά του εμπορίου αλλά αυτά δεν έχουν καμία από τις ιδιότητες των αγνών αιθέριων ελαίων.

   

       ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ

  ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

  Οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων έχουν αποδειχθεί με τη χρήση τους δια μέσου των χρόνων. Χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις άγχους, νευρικής έντασης, ως πρώτες βοήθειες ακόμα και σε κοινές παθήσεις όπως το κρύωμα,οι αυπνίες και σε προβλήματα του δέρματος.

   

  Αναλυτικότερα οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων είναι :

  • Αναλγητικές:  Αναλγητικά είναι τα αιθέρια έλαια, που περιέχουν πολλές αλκοόλες, δηλαδή το κοινό μας οινόπνευμα.  Η χρήση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορεί να  μας δώσει ανακούφιση από τον πόνο και ακόμα να βοηθήσει στην θεραπεία κάποιου  βασικού προβλήματος.

  • Αντιαλλεργικές:  Ως αντιαλλεργικά μπορούν να λειτουργήσουν διάφορα αιθέρια έλαια, ανάλογα με το λόγο, που προκαλεί την αλλεργία καθώς και το επίπεδο, στο οποίο αυτή λειτουργεί.

  • Αποσυμφορητικές: Σε άλλες περιπτώσεις η αποσυμφόρηση συνίσταται στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, ή της λέμφου. Αυτή η δράση είναι πολύ σημαντική π.χ. στην κυτταρίτιδα ή στο θαμπό δέρμα.

  • Αντισηπτικές: Τα αιθέρια έλαια αντιμετωπίζουν και τις τέσσερις κατηγορίες παθογόνων μικροοργανισμών: βακτήρια, παράσιτα, ιούς, μύκητες.Όλα τα αιθέρια έλαια είναι αντισηπτικά.

  • Αφροδισιακές: Πανάρχαια γνωστό για τις αφροδισιακές του ιδιότητες είναι το σανταλόξυλο.

  • Διουρητικές: Αυτή η χρήση είναι σημαντική για αποτοξίνωση και ευρύτερο καθαρισμό καθώς και όταν υπάρχουν συγκεκριμένες παθήσεις του ουροποιητικού. Η διουρητική δράση χρησιμοποιείται βεβαίως και στην κυτταρίτιδα. Πολύ καλό διουρητικό είναι ο άρκευθος.

  • Εξισορροπητικές:  Όλα τα αιθέρια έλαια είναι εξισορροπητικά. Όταν ένα αιθέριο έλαιο εφαρμόζεται στον οργανισμό, αυτός αντλεί από το αιθέριο έλαιο εκείνα τα συστατικά και τις ενέργειες, που αυτός θέλει.  Κάθε αιθέριο έλαιο περιέχει πάρα πολλά συστατικά. Από αυτά ο οργανισμός θα «τραβήξει» μόνο όσα έχει ανάγκη, ενώ όσα δεν του χρειάζονται πολύ απλά θα τα αποβάλει με την ούρηση. Από το ίδιο αιθέριο έλαιο, ένας άνθρωπος θα λάβει μια ορισμένη ωφέλεια, ενώ διαφορετική θα λάβει κάποιος άλλος.

  • Εντομοαπωθητικές: Ανάλογα με το ποια είναι τα έντομα, που θέλουμε να απωθήσουμε, είναι καλό να χρησιμοποιούμε και διαφορετικά αιθέρια έλαια.

  • Ενυδατικές:  Η χρήση αρωματοθεραπευτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του ντους ή του λουτρού αυξάνει κατά 100 φορές την ταχύτητα απορρόφησης των αιθερίων ελαίων από το σώμα.

  • Ηπατικές: Το συκώτι τονώνεται πάρα πολύ από αιθέρια έλαια πλούσια σε αλκοόλες.

  • Καταπραϋντικές: Καταπραϋντικό επί της ουσίας, είναι όποιο αιθέριο έλαιο έχει ανάγκη ο καθένας την παρούσα στιγμή για οποιονδήποτε λόγο.

  • Καρδιοτονωτικές: Τα αιθέρια έλαια ρυθμίζουν το ρυθμό της αναπνοής καθώς και τον καρδιακό παλμό. Ιδιαίτερα σε προεγχειρηντικούς και μετεγχειρηντικούς ασθενείς αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό.

  • Νευροτονωτικές: Εξαίρετο είναι και το νερολί- citrus aurantium amara flos, το οποίο μπορεί να επαναφέρει κάποιον ακόμα και από σοκ. Το τριαντάφυλλο από την άλλη μεριά, είναι έξοχο, στην περίπτωση που κάποιος αισθάνεται εξαντλημένος.

  • Ορμονικές: Οι ορμόνες στο σώμα μας εκκρίνονται από αδένες. Σε γενικές γραμμές η έκκριση των ορμονών ρυθμίζεται από την υπόφυση. Αναλόγως με το ποια ορμόνη θέλουμε να ρυθμίσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό αιθέριο έλαιο.

  • Οφθαλμικές: Εδώ θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί! Η οφθαλμική χρήση των αιθερίων ελαίων είναι καλό να γίνεται κάτω από την αυστηρή καθοδήγηση ειδικού.

  Μάλιστα προτιμότερο είναι να χρησιμοποιεί κανείς τα σχετικά ανθόνερα – πάλι με καθοδήγηση,  και όχι τα ίδια τα αιθέρια έλαια, που μπορεί να είναι υπερβολικά έντονα για τα μάτια.

  • Προβιοτικές: Είναι από τις πιο βασικές και κοινές σε όλα τα αιθέρια έλαια ιδιότητες. Προ-βιοτικός σημαίνει, αυτός που υποστηρίζει τη ζωή. Αντι-βιοτικός, αυτός που την αντικρούει.

  • Στυπτικές:  Ως στυπτικά θεωρούμε τα αιθέρια έλαια, που ρυθμίζουν τα υγρά του σώματος.

  Ας πούμε αυτά που βοηθούν, ώστε να σταματήσει μια αιμορραγία σε πληγή, σε αιμορροΐδες, στο περίνεο ύστερα από τοκετό,

  π.χ. η λεβάντα –lavandula angustifolia, ή το κυπαρίσσι- cupressus sempervivens. Στυπτικά όμως είναι και τα αιθέρια έλαια, που ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος στις λιπαρές επιδερμίδες.

  • Τονωτικές: Τονωτικός είναι ο βασιλικός-ocicum basilicum για κάποιον, που μελετάει και δίνει εξετάσεις, τονωτικό είναι το λεμόνι– citrus limon για κάποιον που ασθενεί και τονωτικό και το γιασεμί- jasminum grandiflorum για μία γυναίκα που έχει γεννήσει.

  Επίσης έχουν ιδιότητες: • Αντισπασμωδικές  • Διεγερτικές • Επουλωτικές  • Χαλαρωτικές

  • Αποτοξινωτικές • Λιπολυτικές • Υποτασικές • Υπερτασικές 

   

  ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

  ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ

       ·           ·        Σε μασάζ

  Σε μία φυτική βάση των 100ml, προσθέστε 20-60 σταγόνες αιθέριο έλαιο ή συνδυασμό αιθέριων ελαίων.

  Για ένα μασάζ ρίξτε λίγο λάδι σ’ ένα μπωλ και προσθέστε 2-3 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της.

   

  ·        Σε κομπρέσσες

  Προσθέστε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σ’ ένα μικρό μπωλ με ζεστό νερό.

  Βρέξτε ένα κομμάτι πανί και στη συνέχεια εφαρμόστε στο πάσχων μέλος.

   

  ·        Στο μπάνιο

  Προσθέστε σε 100γρ άλατα Epson 3-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου και τοποθετείστε

  σε γεμάτη μπανιέρα με ζεστό νερό. 

  Προσθέστε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ζεστό μπάνιο και χαρίστε στον εαυτό σας ανακούφιση και χαλάρωση.

  Για ποδόλουτρο ή χειρόλουτρο προσθέστε 3-5 σταγόνες σε μεγάλο μπωλ με ζεστό νερό.

   

  ·        Για εισπνοές

  Ρίξτε 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα μπωλ με ζεστό νερό.

  Στη συνέχεια τοποθετείστε μία πετσέτα πάνω στο κεφάλι σας, κλείστε τα μάτια και εισπνεύστε.

   

  ·        Στη σάουνα

  Στο δοχείο του νερού ρίξτε 20-40 σταγόνες αιθέριο έλαιο.

  Ρίχνεται λίγο-λίγο πάνω στις πέτρες κατά τη διάρκεια της σάουνας δημιουργώντας μια θαυμάσια ατμόσφαιρα.

   

  ·        Ως αποσμητικό χώρου

  Ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο σ’ ένα καντηλέρι, για αρωματισμό και αντισηψία του χώρου.

  Σε μία συσκευή ψεκασμού του χώρου, ρίξτε λίγες σταγόνες και ανανεώστε την ατμόσφαιρα. Ανανεώστε τα ποτ-πουρί σας με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο.

  Στα ξύλα του τζακιού προσθέστε 6-8 σταγόνες αιθέριου ελαίου και ανάβοντας το τζάκι σας

  θα σας προσφέρει ζεστή ατμόσφαιρα και αρωματισμένη.

  Βάλτε την αρωματοθεραπεία στην ζωή σας και επωφεληθείτε από τα οφέλη της!!!  

  UA-78154111-1